ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА
Второто издание на националния средновековен събор „Магическата Мадара“ ще се състои на 24 и 25 юни. Негови организатори са община Шумен, Регионалният исторически музей, Национално движение „Традиция“ - регионален клон Шумен, и кметството на село Мадара. На територията на националния историко-археологически резерват „Мадара“, в рамките на двата дни, ще се съберат реконструктори и любители на историята от цялата страна.

„Стремежът ще бъде участници и посетители да се доближат максимално до средновековния начин на живот, да се запознаят гостите с бит, облекло, кухня, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи – сподели Юри Йоргов, главен уредник на НИАР „Мадара“ и председател на НД „Традиция“ РК Шумен. - Мястото и времето на провеждането на събора са избрани не случайно. Мадара е обитавано място повече от 5000 години. Скалите и водата тук са били свещени и магически за траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани. Тук са се преплитали пътищата на религии, народи и култури. Времето на събора е непосредствено след Еньовден – древния празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си християнство, езичество и губещ дирите си в предисторически времена. Във връзка с него ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди – народни, християнски и езически. С тях ще се върнем към корените, към оная българска древност, изгубена във времето. Там би трябвало да потърсим сила и опора, за да не се изгубим като народ. Събитието е своеобразен събор-поклонение към началото, откъдето е започнало всичко за народа ни на това късче земя, което наричаме „наше”. Това е начин да надградим с „живи картини” богатото българско минало, да покажем дейността на българските реконструкторски клубове и да привлечем допълнителен брой туристи и посетители, имащи интерес към българската история.“

На първото издание на събора беше поставено началото на една традиция – да бъде носена в Мадара шепа пръст от различни краища на българските земи през вековете. През 2016 г. пред релефа на уникалния Мадарски конник бе оставена пръст от Наг Сент-Миклош – банатското село (в днешна Румъния), където е било открито златното съкровище на първите български владетели.

Програма
23 - 24.06.-Пристигане и разполагане на участниците и лагера. Настаняване в Хижа „Мадарски конник”
24- 25.06. - Основна програма:
Спектакъл „Създатели на Българската държава”
Спектакъл „Шишмановия надпис” и др.
Демонстрации и лекции:
Боравене с хладно историческо оръжие - меч, сабя , копие, щит, боздуган, брадва.
Стрелба с лък по мишена, хвърляне на копие и брадва, боравене с бич.
Лекции, изнасяни от участниците пред посетители на теми въоръжение, бит , облекло, обичаи
24.06. - след 20 ч. дружеско събиране на участниците
25.06. – след 12 ч. събиране на лагера и отпътуване на участниците

Участници:
НД „Традиция”, РК Шумен
НД „Традиция”, РК Велико Търново
НД „Традиция”, РК Велики Преслав
НД „Традиция”, РК Добрич
Сдружение „Авитохол”гр. Варна
СНЦ „Крумъ Страшний” гр. Шумен
Родолюбивий комитет „Крум Страшний” гр. Шумен
Патриотичен клуб „Възраждане” гр. Търговище
Цветелин Радулов- исторически лагер и интерактивно обучение за деца
Клубове по бойни умения
Свободни реконструктори: Димитър Великов от гр. Варна и др.
Занаяти: грънчарство, металопластика, монетосечене, сарачество, дърворезба, тъкачество, ковашка работилница,пекарство, средновековна кухня и питиета, шапкарство и др.
Настаняването на участниците на 25.06. в Хижа „Мадарски конник”, както и транспортните разходи, ще бъдат за сметка на РИМ Шумен.

Важно !
По същото време на Територията на НИАР „Мадара”, непосредствено до археологическата база се провежда Ежегоден фолклорно-музикален събор във връзка с годишнината от обявяването на Мадарския конник за глобален символ на България. Мероприятието е организирано от Кметство с. Мадара и НИАР „Мадара”.
Юри Йоргов- Главен уредник на НИАР „Мадара”